HOLLÓKŐ ÉS A PALÓC HAGYOMÁNYOK

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

A TOP 5.3.1.pályázat keretében Taktakenéz Község Önkormányzata kirándulást szervezett, melyre elsősorban a túrázni szerető nyugdíjasokat várta.

Utunk Hollókőre vezetett, a Cserhát hegyei közé. Hollókő az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított palóc település.

A faluból egy nem túl megerőltető sétaútvonal vezet a Hollókői Várhoz, mely egy kiugró sziklaszakadék szélén áll. Ide vezetett első utunk.

A várfalakról csodás panoráma nyílik Hollókőre és a Cserhát erdős lankáira.

Mi is megcsodáltuk ezt a páratlan kilátást. A várban egy, a vár első urát és családját bemutató panoptikum tekinthető meg, illetve egy fegyverkiállítás is, de korhű szobát és konyhát is láttunk. A hét bábuból álló panoptikum képet ad arról az időszakról, amikor még lakói voltak a várnak. A fegyverteremben kézi fegyvereket és a királyok és nemzetségek címerpajzsait láthattuk, melyek a régi korok hangulatát idézték.

Hollókőn jól megél együtt a palóc népi kultúra és a középkori lovagi élet.

A vár megtekintése után Hollókő-Ófaluba mentünk, ahol a Muskátli vendéglőben egy nagyon finom palóc ebédet fogyasztottunk el. Ebéd után a palóc hagyományok megőrzéséről és népi építészeti stílusáról híres falut fedeztük fel.

Megnéztük a Hollókő jelképének is számító apró, fazsindelyes templomot, mely a falu szívében áll, fából ácsolt tornya egyetlen szög nélkül készült.

A babamúzeumban 200 népviseletbe öltöztetett porcelán babát csodálhattunk meg.

A falu utcáit járva valóban a múltban éreztük magunkat.

Utunk innen Szentkútra vezetett, mely nemzeti kegyhely. Voltak, akik a templomban töltődtek fel, voltak, akik megkeresték a csodáiról híres Szűz Mária forrást.

Élményekben gazdag nap volt.