„Jó itt élni” Helytörténeti dokumentumok gyűjtése

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

Helytörténeti dokumentumok gyűjtése

HAGYOMÁNYAINK

TOP5.3.1. „Jó itt élni!” pályázat kereteiben egy helytörténeti kutatás vette kezdetét a taktakenézi könyvtárban. A helytörténeti kutatás feladata Taktakenéz múltjának felkutatása és feldolgozása. Mivel 2010-ben kiadásra került egy könyv, amely Taktakenéz történetét kutatta a kezdetektől 1950-ig (Takács László: Válogatott források Taktakenéz történetéhez), mi inkább az ezt követő időszak történéseit, hagyományait szeretnénk feltárni. Célunk, hogy összegyűjtsük azokat a régi emlékeket, melyeket örökül hagyhatunk az elkövetkező nemzedéknek.

Az első alkalommal – mivel advent időszakában járunk – a taktakenézi ünnepekhez kapcsolódó hagyományokat idéztük fel.

Bizony, régen volt, amikor fiatalemberek csoportja kis Betlehemmel a kezükben jártak kántálni. A karácsonyi énekek után elmondták jókívánságaikat, melyért pénzt, ételt, italt kaptak a háziaktól cserébe. A locsolkodásnak is nagy hagyománya volt a faluban. A fiúk házról-házra jártak, hogy vízzel, illatos kölnivel locsolják meg a lányokat, akik hímes tojást és pénzt adtak a locsolóknak. A lakodalmas népszokásokat is összegyűjtöttük, hiszen ennek is nagy hagyománya volt a faluban. De szó esett a régi aratásokhoz kapcsolódó bálokról is és a több, mint 20 éve tartó Falunapi rendezvényekről is. Új keletű hagyomány az adventi gyertyagyújtás és a Betlehem felállítása a falu központjában.

Miután felelevenítettük a régi szokások emlékeit, karácsonyi asztaldíszeket készítettünk és ráhangolódtunk a közelgő ünnepekre.