„Jó itt élni” Közösségi akciók, tevékenységek, események megvalósítása

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

Közösségi akciók, tevékenységek, események megvalósítása

A fejlesztési célokhoz kötődő közösségi akciók, tevékenységek, események megvalósítása elsősorban a helyi lakosok identitását erősítő közösségfejlesztési folyamatait, szabadidős tevékenységeit foglalja magában. Helyi hagyományok felelevenítése, feltárása, közösségi eredmények bemutatása, helyismereti kiállítások szervezése, közösségi találkozók szervezése válik valóra. A programok megszólítják majd a 10-18 éves fiatalokat, családjaikat, illetve a falu valamennyi lakóját.

Megvalósult programok, események

Mozduljunk!

A jó időt kihasználva a település sportos, mozogni vágyó fiataljait egy sportdélutánra invitáltuk. Mivel jellemzően a mai fiatalok keveset mozognak, úgy gondoltuk, hogy együtt könnyebb lesz „mozdulni”. Voltak egyéni versenyek és természetesen foci is, mivel igazán azzal lehet kicsalogatni a fiatalokat a virtuális világukból.

Helyi hagyományok feltárása

Egy település életében az iskola és a benne dolgozó pedagógusok nagy szerepet játszanak a helyi hagyományok kialakításában, a régi hagyományok feltárásában, felelevenítésében, továbbadásában. Mivel az iskola arculata is a hagyományőrzésen alapszik, kézenfekvő dolog, hogy a fejlesztési célokhoz kötődő közösségi akciók, tevékenységek, események megvalósításába a nevelőtestületet célszerű bevonni. Egy közös megbeszélésre invitáltuk a pedagógusokat és a könyvtár vezetőjét. Segítségükkel összegyűjtöttük a település azon kulturális értékeit, melyeket a programban szeretnénk megerősíteni és identitáserősítő hatására, jövőben betöltött szerepére hangsúlyt helyezni.

Őszi hagyományaink

Elődeink még pontosan ismerték az őszi jeles napokat, de napjainkban a jeles napokhoz tartozó hagyományokat egyre nagyobb homály fedi. A faluban is Szent Mihály-nap után kezdték a kukoricát törni, de ma már alig van egy-két embernek kukoricája. Az állattartók a legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza, de már állatokat is alig tartanak a családok. Sok helyen Szent Mihály napján kezdődött a szüret. Itt a Hegyalján a szüretnek is nagy hagyománya van, a falusiak a mai napig járnak napszámba, de a hagyományok már nem ugyanazok, mint voltak. Hogy az őszi hagyományokat kicsit felelevenítsük, egy vidám délutánt szenteltünk a hagyományok ápolásának, a közös beszélgetéseknek, zenének és táncnak, és a régi időkre való emlékezésnek.

Őseink nyomában

A település egyetlen általános iskolájának Petőfi Sándor – a nép költője – a névadója. Kíváncsiak voltunk, mennyit tudnak névadójuk életéről az itt tanuló diákok. Egy több helyszínes, 6 állomásos akadályversenyt szerveztünk számukra. Petőfi nyomában járva a felsős osztályok csapatai Kiskőröstől egészen Segesvárig követhették nyomon játékos feladatok segítségével a költő életét és munkásságát. A helyszíneket egy térkép segítségével találták meg. A játékos feladatok között volt mozaik kirakás, keresztrejtvény, zenehallgatás, versfelismerés, csatajelenet. Miközben Petőfi nyomában haladtak, sok új ismeretet tanulhattak meg névadójukról és a kor hagyományairól. A gyerekek örömmel fogadták az akadályokkal teli programot.