MIT ÜZENNEK A RÉGI FALVÉDŐK?

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

A mai, modern világban sokunknak elképzelhetetlen, hogyan élhettek elődeink. Ha a régi tárgyak mesélni tudnának, sok elfeledett esemény kelne életre.

Sajnos, a faluban már nem sok régi tárgy található. Mivel sokan el sem tudják képzelni, hogy egy-egy régiséget elődeink mire használhattak, decemberben régiségekből rendeztünk kiállítást. Különösen a gyerekek számára voltak érdekesek az ott látott tárgyak.

Mivel szeretnénk, hogy a gyerekek többet tudjanak elődeink életéből, jobban érdeklődjenek múltunk iránt, a Művelődési Házban kiállítást rendeztünk régi hímzett falvédőkből is. A magyar néprajzi lexikon szerint a falvédő falra függesztett lepel, amely egyrészt a fal védelmére szolgál, de egyben díszítő eszköz is. Különösen a gyakori dörzsölésnek kitett részeken használták elődeink.

Akik elhozták a kiállításra a falvédőiket, elmondták, hogy a nagyanyjuké volt, tőle őrzik a szekrényben, de már nem használják. A falvédők némelyikén látszott is, hogy milyen régi, sárga vagy kopott, de éppen ez mutatta, hogy valaha használták őket.

A falu lakóiból is eljöttek néhányan, de az iskolásokat külön megszólítottuk, hogy nézzék meg ezt a kiállítást. A gyerekek érdeklődéssel olvasgatták a falvédők üzeneteit. Milyen ötletes is volt a régi időkben a falvédőkön való üzenet! Mennyi munka volt egy-egy terítő elkészítésével! Ezekről beszélgettünk velük, miközben megcsodáltuk a falvédőket.

Ha ennek a falvédő kiállításnak csak annyi haszna volt, hogy a mostani tulajdonosoknak eszébe jutott a nagymama, már az is nagyon jó. De remélhetőleg ennél sokkal többet üzentek a mai kor embereinek ezek a falvédők a múltból!