TANULMÁNYÚT A DÉLIBÁBOS HORTOBÁGYRA

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

Első tanulmányutunkra a település fiataljait invitáltuk. Célunk az volt, hogy a világörökség helyszínei közül nézzünk meg egy számukra is érdekeset. Így a választásunk a Hortobágyra esett.

A Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park számos látnivalót kínál az ide látogatóknak, akik szeretnék megismerni a régmúlt idők szokásait, növény- és állatvilágát, amelyek a mai napig szerves részét képezik a magyar kultúrának.

Reggel a nagy hortobágyi vásárok helyszínére érkeztünk, a híres Kilenclyukú hídhoz. A híd lábánál rögtön megpillantottuk a kirakodóvásárt, ahol mesteremberek mutatós népi és kézműves portékákat kínáltak a látogatók számára.

A vásárosok kedvesen kínálták népi kézműves portékáikat. A gyerekek örömmel fedeztek fel a területet. Többen átsétáltak a híres hídon, voltak, akik a vízhordó szoborcsoportnál fotózkodtak.

A Kilenclyukú híd közelében elhelyezkedő madárparkban egy úgynevezett látványkórház is üzemel. Itt megnézhetjük a lábadozó madarakat, vagy hogy miként zajlik egy műtét. A mellette lévő parkban népi játékokat próbálhattak ki a gyerekek.

Délután a Hortobágyi Nemzeti Park területére utaztunk. A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973-ban hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. 1979-ben bekerült a világ biorezervátumai közé, 1999-ben pedig felvették a világ kulturális és természeti örökségének listájára. 2004-ben felkerült a Natura 2000 listára, 2011-től a nemzetközileg jegyzett csillagoségbolt-parkok közé taratozik. 2013-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is.

A Hortobágy-Halastavi Kisvasúttal utaztunk be a Kondás nevű halastóhoz, ahová magaslest és halastavi tanösvényt is építettek. A magaslesről gyönyörű kilátás nyílt a pusztára. Idegenvezetőnk távcsövén egészen közelről nézhettük a vadvilágot A tanösvény végállomása a Kondás-tónál van, ahol egy pallóúton közlekedtünk a mocsaras táj fölött és ismerkedtünk a hortobágyi madárvilággal, a pusztán élő bivalyokkal.

Sok szép fotót készítettek a gyerekek. A buszos utazás, a vonatozás, a gyalogtúra kiváló lehetőség volt az egymással való beszélgetésekre, a közösségfejlesztésre.