Tokaj-Hegyalja, mint a világörökség része

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

Előadássorozat

Négy részes előadássorozatunk témái a szellemi és tárgyi kulturális örökségünk megismerésére és megőrzésére épülnek fel.

Első előadásunk lakóhelyünk közvetlen szomszédságában található Tokaji borvidékhez kapcsolódott, hiszen szellemi és kulturális örökségünk egyik kiemelkedő területe, az UNESCO 2002-ben világörökségi címmel tüntette ki. Ha már itt lakunk, tudjunk meg többet róla!

Az előadásból megtudhattuk a borvidék és az itt termelt szőlők, a készült borok történetét, érdekességeit.

Tokaj-Hegyalján alakult ki a világ első zárt borvidéke, mely azt jelenti, hogy Tokaj és a környező 26 település alkotja a borrégiót, melynek természetes határai a Sátor-hegy, a Kopasz-hegy, a Tisza és a Bodrog. 5700 hektáron művelnek itt szőlőt. Sajnos, a Takta-köz már nem része a borvidéknek, itt már nem megfelelő a talaj a szőlőültetvényekhez, mivel vulkanikus eredetű kőzeten helyezkednek el a dűlők mintegy 100–300 méteres tengerszint feletti magasságban.

Kevesen tudták, hogy kizárólag fehérbort adó borvidék. Jellegzetes, ikonikus fajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály. Száraz borai magas savtartalommal, összetett, jellegzetes illatokkal és kitűnő szerkezettel születnek. Nem csak beszéltünk a borokról, de meg is kóstoltuk őket. A borkóstolás élménye nagyon tetszett a résztvevőknek és vidámsággal töltötte el őket. A többségnek az édes borok ízlettek jobban. A tokaji édes borok különleges technikával készülnek és egyedülállóak. Ilyenek a szamorodni, aszú és késői szüretelésű fajták.

Nagyon jó hangulatú este volt, sok ismerettel gazdagodtak a résztvevők.