A cél szentesíti az eszközt

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

Jó gyakorlatok feltárása, működési tapasztalatok bemutatása

Kovácsolni a vasat szokták, ami nem könnyen formálódik. Az ember nem olyan mint a vas, másképpen kell nekilátni emberekből közösséget kovácsolni, de ez a feladat se volt soha könnyű. Napjainkban sem könnyű közösségeket kovácsolni.

A cél szentesíti az eszközt című jó gyakorlatokat feltáró beszélgetésünkre a falu közösségének szinte minden rétegéből érkeztek emberek a Művelődési Házba, hogy megvitassuk, milyennek látják a falu közösségi életét, hogyan lehet egy közösség életében szerepet vállalni. A faluban dolgozók, de a környező településeken élők közül is jelen voltak néhányan.

Egybehangzó vélemény volt, hogy az emberek egyre inkább bezárkóznak a maguk kis világába. A modern technika rabjaivá vállunk és leginkább a virtuális világban élünk. Nagyobb közösségi programokat egyre nehezebb létrehozni, inkább a kisebb közösségek működnek. Az is kiderült, hogy ez nemcsak helyi probléma, más településen is hasonló a helyzet.

Ez a pályázat most sok lehetőséget biztosít arra, hogy kisebb közösségeket hozzunk létre, melyek remélhetőleg meg is maradnak. Ehhez szükség lesz olyan emberekre, akik a közösségek életében vezető szerepet vállalnak. Sajnos, kevés a vállalkozó erre a feladatra!