A VADÁSZAT ÉS A HALÁSZAT SZERELMESEI – ELŐADÁSSOROZAT

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

Négy részes előadássorozatunk témái a szellemi és tárgyi kulturális örökségünk megismerésére és megőrzésére épülnek fel. A Hungarikumok listájára a halászat és vadászat is felkerült.

A magyar néprajz kutatási hagyományai szerint a vadászatot és halászatot ősfoglalkozásként határozhatjuk meg. Mivel a Tisza mellett lakunk, sok az erdő a falu környezetében, így nálunk is ősfoglalkozásnak számít a halászat és a vadászat. Már őseink is szívesen űzték ezeket a tevékenységeket és napjainkban is vannak szerelmesei a két ősfoglalkozásnak. Nem is volt nehéz előadókat találni olyanok személyében, akik előszeretettel halásznak a Tiszán és szenvedélyesen vadásznak az erdőkben.

Megtudtuk, hogy a tiszai halászatnak a mai napig komoly hagyományai vannak. Hajdanában a mesterség apáról fiúra szállt. Megismertük Magyarország őshonos halát, a vizát, Megtudtuk, hogy Európa legnagyobb édesvízi hala. Magyarországon egykor a halászat meghatározó jelentőségű ágazata volt a vizafogás. Mára a védett halak közé került, egész éves fogási tilalom vonatkozik rá. Megtudtuk azt is, hogy a varsa egy vízbe helyezett halfogó eszköz, a bele tévedő halak tölcsérforma szűkületén átjutva nem tudnak visszaúszni, a zsákszerű hálóban rekednek. A varsa ősi formáját vesszőből fonták. Hogy a halászlé mennyire volt gyakori étel a régi tiszai halászok bográcsában, nem lehet tudni, de az biztos hogy a magyar gasztronómiának fontos eleme ez a magyaros étel.

Másik előadónktól megtudtuk, hogy a régen úri mulatságnak számító vadászat ma már a vadgazdálkodás része, amelyet a jogszabályban meghatározott feltételekkel szabad folytatni. A vadászati törvények a vad védelmét, a vadállományok kezelését, a vad jólétéről való gondoskodás feladatait a vadászok kötelezettségévé teszik. Azt is megtudtuk, hogy mi a különbség a hivatásos és a sport vadász között. A vadászvizsgán való sikeres szereplés elengedhetetlen feltétele annak, hogy vadász legyen valaki. Megnézhettünk egy vadászfegyvert, és hogy mit rejt egy vadászhátizsák, mely nélkül nem indulhat el egy vadász sem.

Az előadások után tepertő és szalonna került az asztalokra, melyeket a halászok és vadászok is gyakran tesznek a tarisznyába és a beszélgetések kiscsoportban folytatódtak.