Helytörténeti dokumentumok gyűjtése

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

Taktakenéz régen és ma

TOP5.3.1. „Jó itt élni!” pályázat kereteiben egy helytörténeti kutatás vette kezdetét a taktakenézi könyvtárban. A helytörténeti kutatás feladata Taktakenéz múltjának felkutatása és feldolgozása. A mai volt a 2. alkalom, melyre szakmai munkatársként egy prezentációval készültem az első alkalom után összegyűjtött képekből.

Az első foglalkozás után sikerült néhány régi fotót gyűjteni a falu életéből. Az aratási munkák, a favágás, a különböző mezőgazdasági munkák voltak jellemzők az 1950-es években. A régi iskoláról is kerültek elő fotók. Az ünnepek közül a sátras lakodalmak, a kántálás és betlehemezés, a locsolkodás szokása elevenedett meg a prezentáción.

A régi fotók után a falu fejlődését követhettük nyomon. Hogyan változott meg a falu képe, hogyan újultak meg az utak és épületek? Egészen napjainkig követtük a falu fejlődését a résztvevőkkel.

A látottak kapcsán tovább keresgéltünk a falu történetében. Jellegzetes események, ünnepek, hagyományok után kutattunk. Beszéltünk a régi körmenetekről, búcsúkról, a nagy bálokról. Kinek mi jutott eszébe, igyekeztem feljegyezni, hogy a prezentációmat tovább tudjam bővíteni.

A nagy lakodalmak emlékére „lakodalmas csigatésztával” ajándékoztam meg a résztvevőket, megköszönve aktív munkájukat a helytörténeti kutatásokban.