A MAGYAR NÓTA ÉS AZ OPERETT IS HUNGARIKUM

 

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

 

 

Nemzeti azonosságunk része a magyar nóta és az operett, melyeket felvettek a hungarikumok közé. A falu idős embereire gondoltunk, amikor egyik előadásunkat a pályázat keretein belül ezeknek a hungarikumoknak a megismerésére szenteltük.

Olyan előadókat kerestünk, akik nemcsak beszélni tudnak a magyar nótáról és az operettről, hanem be is tudják mutatni.  A Miskolci Nemzeti Színház két művésze lett az előadónk, akiktől megtudtuk, hogy a magyar nóta nagy hatással volt hazánk kulturális-, és társadalmi életére, hozzájárult ahhoz, hogy az idegen szavakat kiszorítsuk az általános nyelvhasználatból. A hazánkba érkező külföldiek is szívesen hallgatják, mint ahogyan a könnyed, fülbemászó operetteket is. A magyar szerzők operett-melódiái a világon mindenhol felcsendülnek, köszönhetően Kálmán Imrének, Lehár Ferencnek, Ábrahám Pálnak és Huszka Jenőnek. Megtudtuk, hogy az ő munkásságuk  hozzájárult ahhoz, hogy az operett egy nemzetközileg ismert és elismert műfajjá vált.

Örömmel hallgatták a megjelentek az előadásokat és azt a zenés ízelítőt, amelyet már a dalok bemutatásával tettek izgalmassá az előadók.