8,5 milliárd a magyar szőlő- és borágazatnak
Megyénk borvidékeinek fejlődését, a foglalkoztatást is segíti ez a támogatás
Még ebben az évben mintegy 8,5 milliárd forint támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba – áll dr. Mengyi Roland közleményében. A megyei közgyűlés elnöke az anyagban kiemeli: ennek az összegnek a nagyobb része a szőlőültetvények megújítására használható majd, a fennmaradó rész pedig a borászatok beruházási támogatását szolgálja.
Dr. Mengyi Roland emlékeztetett arra, hogy nagy könnyebbséget jelent a gazdáknak és termelőknek az is, hogy közel három éve zajlik a szőlő- és borágazatban az adminisztráció egyszerűsítése. Ennek célja, hogy a szőlőtermelőknek és a borászoknak ne kelljen a különféle papírmunkákkal foglalkozniuk, hanem a szakmai tevékenységre koncentrálhassanak. A szaktárca biztosította a közvetlen termelői értékesítés lehetőségét, kedvezőbbek lettek a kisebb pincészetek számára a minősítési díjak, egyszerűsítették a melléktermék-lepárlás módját, valamint az úgynevezett pincekönyv vezetését is. Sőt, egy törvénymódosításnak köszönhetően megújulhat az erre már rég megérett hegyközségi rendszer is. Az elmúlt év végén elfogadott új hegyközségi törvény ugyanis megteremtette a hegyközségi rendszer átalakításának lehetőségét, vagyis megkezdődhet a csaknem két évtizedes múltra visszatekintető szervezeti rendszer megújítása.
Dr. Mengyi Roland a szőlő-és borágazat mintegy 8,5 milliárd forintos támogatását megyénk szempontjából kiemelt jelentőségűnek tartja, hiszen az elnyerhető összegek komoly lökést adhatnak a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlőbirtokainak fejlődéséhez. Ezen keresztül pedig hozzájárul híres boraink piaci pozícióinak megerősítéséhez.
A megyei közgyűlés elnöke foglalkoztatási szempontból is meghatározónak tartja a támogatást, hiszen a zempléni térségben, ahol sok családnak a megélhetését jelenti ez az ágazat, új munkahelyeket is jelentenek majd a beruházások.
Mindezek mellett a borágazat szakmai hátterének javulása jótékonyan hat többek között a borturizmusra, hozzájárul a szőlész-borász hagyományok megőrzéséhez, a borfogyasztás kultúrájának terjesztéséhez és a szakmai újításokhoz.