„Jó itt élni” Részvételi fórumok elindítása, működtetése, meglévők fejlesztéseEGYÜTT HATÉKONYABB

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen


Részvételi fórumok elindítása, működtetése, meglévők fejlesztése
EGYÜTT HATÉKONYABB

A részvételi fórumok egy konkrét célra szerveződött, a közösség tagjainak részvételével megvalósuló olyan nyilvános találkozók, melyeken a helyi közösséget foglalkoztató kérdéseket, problémákat járjuk körbe, abból a célból, hogy közösségi válaszok szülessenek az adott problémára. A részvételi fórumok keretében a közösségfejlesztési folyamat eredményeit szükséges értékelni, az érzékelt hatásokat elemezni és a helyi cselekvési tervet aktualizálni. Tagjai meghívott vendégek.

A 15 fős részvételi fórum tagjai a helyi közösség különböző rétegeit, a pályázat különböző célcsoportjait képviselik. Tagjai között vannak a helyi képviselők, a Polgárőr Egyesület és a Taktakenéz Községért Egyesület vezetői, az iskola és óvoda képviselői, a családsegítő és védőnő. Ezek az emberek azok, akik a helyi közösségekkel kapcsolatot tartanak és érdekeiket a legjobban tudják képviselni a pályázati programban is.

Első találkozásaink célja a program célkitűzésének megismerése és a programelemek megbeszélése volt. Hogyan működjünk? Hogyan valósítsuk meg a programokat? Hogyan feleljünk meg az indikátoroknak? Mi a legelőnyösebb a közösségeknek? Hogyan lehet közösségeket kovácsolni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Fontos célként tűztük ki a helyi hagyományok feltárását és felidézését. Terveink között szerepel, hogy régi használati eszközöket gyűjtünk és használatukat jó gyakorlatként az idősebbek bemutatják a fiataloknak, gyerekeknek.

Jó ötletként merült fel egy kiállítás megrendezése régi írásos falvédőkből, illetve egy adventi kézműves délután és egy adventi vásár megrendezése. Reméljük, hogy a járványügyi helyzet nem akadályozza meg, hogy a programokon a lakosság részt vegyen.

A részvételi fórum tagjai egy hagyományőrző disznóölés lehetőségét is felvetették, mivel már falun is alig él ennek a hagyománya, ezt is szívesen átadnák az idősek a fiatalabbaknak.

A részvételi fórumok keretében a közösségfejlesztési folyamatok eredményeit folyamatosan értékelni fogjuk.