Tiszta szívvel

TOP 5.3.1-16-BO1-2017-00016

„Jó itt élni” –

Helyi identitást erősítő programok megvalósítása című pályázati program Taktakenézen

Közösségi akció

A Tiszta szívvel elnevezésű programunkra valóban tiszta szívvel hívtuk az embereket. Célunk az volt, hogy azokat az embereket, családokat hozzuk össze, akik valamilyen oknál fogva távol kerültek lakóhelyüktől. Találkozzanak azokkal, akik itt élnek, itt dolgoznak. Hallgassuk meg egymás véleményét a szülőhely és az egyén kapcsolatáról. Milyen érzés „haza jönni”? Milyen lehetőségeket kínált régen a falu és milyen lehetőségek vannak ma egy fiatal számára? Miért vándorolnak el a képzett fiatalok?

Három színű szívecske indította a beszélgetést. A zöldet azok kapták, akik itt születtek és most is itt élnek. A sárga színű azoké lett, akik itt születtek, de elkerültek lakóhelyükről. Barackvirág színűt kaptak azok, akik nem Taktakenézen születtek, de ide költöztek, itt élnek már évek óta. A 3 réteg véleményének ütköztetése után levonhattuk a tapasztalatokat: se a település, se a környezete nem tud munkahelyet biztosítani a képzettséggel rendelkező fiataloknak, így sokan elköltöznek. A falu többsége nyugdíjas vagy közfoglalkoztatott. Az óvoda, iskola és önkormányzat ad munkalehetőséget, de ide speciális képzettségek szükségesek. Néhány vállalkozó család van még a településen.

Tiszta szívvel beszéltek a meghívottak azokról a problémákról, melyekre megoldást sajnos nem egyszerű találni, de Taktakenézt, mint „szülőfalut” mindezek ellenére szeretik, s akik ideköltöztek is, szeretettel, meghatódva beszéltek róla.